Sagt om slægtskab og slægtsforskning: 

Det er en ringe slægt, der ikke har slægtsminder, og det er en ringe slægt, der ikke efterlader sig sådanne. Men den mand og den slægt er endnu ringere, som ikke vil værne om sine minder, så de kan gå videre til børn og børnebørn, slægt efter slægt.

(I. C. Christensen)

 ---------------------------------------

Den, der leder efter sine rødder, er selv ude om det, hvis han finder dem.

(Ukendt oprindelse)

 ---------------------------------------

I ethvert menneske er sammenstuvet dette menneskes slægts fortid.

(Johannes V. Jensen)

  ---------------------------------------

 

Opslag i Hals Museums lokalhistoriske Arkiv:

Slægtsforsker sygdom

Advarsel: Denne sygdom er meget smitsom.

Symptom: Uafbrudt klagesang hvad angår behov for oplysninger om navn, dato, årstal og stednavne. Patienten har et stædigt ansigtsudtryk og er døv selv ved tiltale fra familiemedlemmer. Han/hun har ingen lyst til arbejde af nogen slags med undtagelse af at søge i bøger, registre og alle slags beretninger fra ældre tid og tilbringer megen tid på biblioteker og arkiver. Forbander postbudet, hvis denne ikke efterlader nogen post.

Er en påtrængende brevskriver og opholder sig ofte på ejendommelige steder såsom kirkegårde, bebyggelse, ruiner og fjerne steder på landet.

Behandling: Medicin har ikke nogen virkning. Sygdommen er dog ikke livstruende, men bliver gradvis værre. Patienten bør besøge nærliggende arkiver og biblioteker samt bestille micro filmede kirkebøger hjem. Han/hun må, når filmene kommer, omgående opsøge et læseapparat og efterlades i stilhed og ensomhed. Sygdommens ejendommelige karakter er, at jo værre den bliver, desto mere glæde får patienten, men denne glæde er meget smitsom.

Din lidelsesfælle      

 I dag ville man kunne tilføje, at langvarige ophold foran computeren kan anbefales i behandlingen.
   

Til sidens top